Któż z nas nie zna klusek z ziemniaków z dodatkiem białego sera i smażonego boczku? To potrawa znana i stara jak świat. No może trochę przesadziłam, ale napewno nie jedno pokolenie jadło tą potrawę :-)
Kluski ziemniaczane z serem i boczkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w kostkę, nasolić, dodać pieprz i odstawić na chwilę.
Cebulę pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
Boczek podsmażyć (aby był rumiany), dodać cebulę i smażyć jeszcze chwilkę.
Starte ziemniaki połączyć z mąką (tak aby masa była zwięzła) i majerankiem.
Kluski wrzucać na wrzącą, posoloną wodę (ja kroję ciasto na kluski nożem i zamaczam go w wodzie, aż kluska spadnie ).
Odcedzić , dodać boczek z cebulką, pokruszony biały ser - na końcu dosolić do smaku.
Komentarze