Kluski ziemniaczane z boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Takie kluski idealnie zaspokoją nasz apetyt,sprawdzą się również jako przekąska dla niespodziewanych gości,świetny sposób na wykorzystanie pozostałych ziemniaków z poprzedniego dnia.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • na ciasto:
    1 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
    200 g maki pszennej
    100 g kaszy manny
    1 jajko
    sól
    na farsz:
    300 g wędzonego boczku
    1 cebula
    kilka ziaren kminku
    olej do smażenia
    dodatkowo:
    dymka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać drobno posiekać,następnie zeszklić na rozgrzanym oleju.
    Boczek pokroić w kostkę i dodać do cebuli,całość smażyć,aż tłuszcz się wytopi z boczku,dodać kminek.Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Na stolnicy wymieszać ziemniaki z kaszą manną ,mąką oraz jajkiem i solą,zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na placek o grubości 1 cm.
  • 3. Obsmażony boczek rozłożyć na placku i zwinąć go w rulon,następnie pokroić na nieduże kawałki i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni c i piec około 15 minut.
    Przed podaniem udekorować posiekaną dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować