Kluski z mięsem

0 (0 ocen)

Tradycyjne ciasto na kluski śląskie nadziane mięsnym farszem.

Składniki:

  • Ciasto:
    800g ziemniaków
    ok 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    łyżka soli

    Farsz:
    2 udka z kurczaka
    1 marchewka
    1 cebula
    1 jajko
    tłuszcz do smażenia
    zioła prowansalskie, sól, wegeta, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    2 średnie cebule
    5 plasterków boczku gotowanego
    wegeta do smaku

Kluski z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa ziemniaczana 1. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Podzielić na 4 części, jedną z nich wyjąć i w te miejsce wsypać mąkę ziemniaczana, dodać jajko i dokładnie wyrobić.
  • masa mięsna 2. Udka ugotować do miękkości wraz z marchewką. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na tłuszczu. Z ugotowanych udek obrać mięso, zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać przyrumieniona cebulkę wraz z tłuszczem oraz jajko, dokładnie wyrobić, przyprawić do smaku.
  • kluski 3. Rękoma urywać kawałki ciasta, nakładać farsz i zlepić.
  • Kluski z mięsem 4. Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotowa od wypłynięcia na wierzch ok 10min. Podawać z przyrumienioną cebulką z boczkiem.

Porady

Z podanych proporcji wychodzi ok 16 klusek.

Komentarze

Podobne przepisy