Kluski z makiem i bakaliami

4.5 (199 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Nie jest to tradycyjne danie w moim domu, w tym roku przygotowałam je po raz pierwszy. Jest to tradycyjna potrawa wigilijna na Mazowszu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA KLUSKI:
    mąka pszenna tortowa - 200 g
    jajko - 1 szt.
    woda - 50 ml
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
    mak - 1 szk.
    miód - 5 łyżek
    rodzynki - 1 szk.
    orzechy laskowe - ½ szk.
    migdały - ½ szk.
    morele suszone - ½ szk.
    laska wanilii - 1 szt.
    mleko - 1 szk.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KLUSKI: na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, w którym umieścić jajko, szczyptę soli i dolewając wodę wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Placki rozłożyć na lnianych ściereczkach i zostawić do podeschnięcia. Placki pokroić na szersze wstążki i zostawić na oprószonej mąką stolnicy do przeschnięcia. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, pilnując, aby się nie rozgotował.
  • 2. MASA MAKOWA: rodzynki zalać wrzątkiem, a po chwili odcedzić na sitku i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić morele, migdały i orzechy.
    Mak zalać ciepłą wodą, zamieszać i odstawić na chwilę, następnie zlać wodę z pływającymi na jej powierzchni zanieczyszczeniami. Czynność tą powtarzać do czasu, aż woda będzie czysta. Następnie mak przecedzić na gęstym sitku. Przełożyć do garnka, wlać wrzące mleko i dodać przekrojoną na pół laskę wanilii. Garnek z makiem trzymać na minimalnym ogniu około 30 minut, aż mak będzie miękki, a mleko wyparuje. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć laskę wanilii.
    Następnie dwukrotnie mak zmielić w maszynce z gęstym sitkiem, specjalnym do mielenia maku.
    Miód przełożyć do rondelka i lekko podgrzewać do momentu, aż będzie płynny. Miód połączyć z makiem i bakaliami. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia. Gdyby masa była zbyt sucha, można dodać łyżkę lub dwie słodkiej śmietanki, ale nie za dużo. Ja nie dodawałam śmietanki.
  • 3. Ugotowany makaron delikatnie, ale dokładnie mieszam z masą makową i podaję na ciepło.

Porady

*masę makową przygotowałam dokładnie w ten sam sposób co do kutii: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kutia-8

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować