KLUSKI Z MAKIEM

4.5 (158 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

PYSZNE

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 GRAM MAKU
    Mleko
    Rodzynki
    Ananas suszony
    Płatki migdałowe 1 paczka 75 gram
    Miód naturalny do smaku
    Cukier waniliowy 16 gram
    Wiórki kokosowe
    Kilka kropel aromatu migdałowego lub w wersji dla dorosłych Amaretto
    Trochę smietany 30 %
    1 opakowanie makaronu kokardki lub łazanki domowej roboty
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KLUSKI Z MAKIEM 1. Mak sparzyć 2-3 razy wrzątkiem, aby go przepłukać. potem zalać wodą i odstawić na kilka godzin. następnie dolać jeszcze mleka i gotować 30-40 minut.
    Odcedzić przez gazę na sicie i 3 razy zemleć.
    Dodać namoczone rodzynki, ananas suszony lub owoce kandyzowane, 1 paczkę płatków migdałowych pokruszonych, miód naturalny do smaku, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, trochę zapachu migdałowego lub w wersji dla dorosłych Amaretto, oraz śmietanę 30 % ew mleko.
    Oddzielnie ugotować 1 paczkę makaronu kokardki Lubella ( gotuję w ostatniej chwili i łączę go z makiem.
    Mak robię dzień wcześniej, aby smaki w nim się wzajemnie połączyły.
    Na drugi dzień gdy chcę mak odgrzać a zwykle jest gęsty wtedy dolewam mleka i podgrzewam.

Porady

Warto zamiast makaronu zrobić łazanki domowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować