Kluski pomidorowo-paprykowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

po śląsku gumikluyze (są różne szkoły ich przyrządzania) to moja kolorowa wersja:)

  • 40 min

Składniki:

  • ziemniaki ok. 1 kg
    mąka ziemniaczana
    sól
    koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe
    ostra pasta paprykowa 1/2 łyżeczki

Kluski pomidorowo-paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę
  • 2. przeciśnięte ziemniaki w miseczce podzielić na 3 części, 2/3 ziemniaków, do 1/3 części wsypać mąkę ziemniaczaną
  • image-0hmnuth 3. do ciasta dodać koncentrat pomidorowy i pastę paprykową
  • 4. zagnieść ciasto
  • image-0hmpy9h 5. z zagniecionego ciasta urywać kawałki i formować kulki, ułożyć na stolnicy lub stole
  • 6. do gotującej się wody wrzucić kluski i gotować od momentu wypłynięcia na wierzch 10 minut
  • 7. do ugotowanych klusek wlać zimną wodę(zahartować), następnie odcedzić i podawać np. z sosem, dowolnym mięsem z dodatkiem surówek lub sałatek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy