Kluski śląskie na słodko z sosem wiśniowym

4.5 (202 ocen)

Kluchy nawet na słodko nam smakowały :-)

Składniki:

  • Ziemniaki ugotowane 1 kg ( wystarczy tak na 3 osoby)
    Mąka ziemniaczana (1/4 części)
    1 serek almette fruit (z wiśnią i żurawiną)

    NA SOS:
    350g wiśni drylowanych wraz z sokiem
    cukier
    1 czubata łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski śląskie Sosy

Kluski śląskie na słodko z sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wkładamy wiśnie wraz z sokiem dodajemy cukier i chwilkę gotujemy. Mieszamy i blenderujemy.Całość zawieszamy skrobią z odrobina wody,mieszamy i gotowe.
  • 2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy (lekko solimy )tłuczkiem,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.
  • 3. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków dodajemy serek almette i zagniatamy ciasto.
  • 4.
    Potem formujemy kuleczki splaszczamy i robimy w nich dołeczek.
    Gotujemy w garnku wode z solą (ok 1 łyżka) i wrzucamy kluski na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
    Gotowe polewamy sosem wiśniowym i podajemy.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować