Kluski śląskie na słodko z sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wkładamy wiśnie wraz z sokiem dodajemy cukier i chwilkę gotujemy. Mieszamy i blenderujemy.Całość zawieszamy skrobią z odrobina wody,mieszamy i gotowe.
2.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy (lekko solimy )tłuczkiem,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.
3.Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków dodajemy serek almette i zagniatamy ciasto.
4.
Potem formujemy kuleczki splaszczamy i robimy w nich dołeczek.
Gotujemy w garnku wode z solą (ok 1 łyżka) i wrzucamy kluski na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
Gotowe polewamy sosem wiśniowym i podajemy.
Smacznego :)
Komentarze