Kluski śląskie ze szpinakowym sosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to moja propozycja na syty i bezmięsny obiad. Tradycyjne kluski śląskie polane stopionym masełkiem, do tego bardzo aromatyczny sos ze szpinaku zagęszczony kremowym serkiem mascarpone. Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kluski:
    1 kg ziemniaków
    2 jajka
    sól do smaku
    mąka ziemniaczana
    mąka pszenna do podsypania stolnicy

    Sos:
    45 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    4 duże ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    12 dag serka mascarpone
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    3 łyżeczki czubrycy zielonej lub białej ( u mnie zielona )
    gorąca woda

    Dodatkowo:
    sól do gotowania
    1 łyżka oleju
    2 łyżki masła 82 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie ze szpinakowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy ,przeciskamy przez praskę i studzimy. Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.
  • 2. Z ciasta formujemy okrągłe kluseczki i robimy w nich małe wgłębienie.
  • 3. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy lekko rumieniąc, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody dusimy do miękkości.
  • 4. Do uduszonego szpinaku dodajemy serek mascarpone, czubrycę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze kilka minut.
  • 5. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie z olejem. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło roztapiamy.
  • 6. Na talerze nakładamy porcje sosu, klusek, kluski polewamy stopionym masłem i podajemy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować