Jest to moja propozycja na syty i bezmięsny obiad. Tradycyjne kluski śląskie polane stopionym masełkiem, do tego bardzo aromatyczny sos ze szpinaku zagęszczony kremowym serkiem mascarpone. Polecam.
1 godz. 30 min
Składniki:
Kluski:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól do smaku
mąka ziemniaczana
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Sos:
45 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego
4 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła
12 dag serka mascarpone
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
3 łyżeczki czubrycy zielonej lub białej ( u mnie zielona )
gorąca woda
Kluski śląskie ze szpinakowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy ,przeciskamy przez praskę i studzimy. Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.
2.Z ciasta formujemy okrągłe kluseczki i robimy w nich małe wgłębienie.
3.Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy lekko rumieniąc, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody dusimy do miękkości.
4.Do uduszonego szpinaku dodajemy serek mascarpone, czubrycę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze kilka minut.
5.Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie z olejem. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło roztapiamy.
Komentarze