Kluski śląskie z twarogiem

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W sam raz na obiad bez mięsa.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● ok. 1 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 20 dag półtłustego twarogu
    ● 2 cebule
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy w osolonej
    wodzie. Lekko studzimy,
    a następnie przeciskamy
    przez praskę do miski. Wyrównujemy
    powierzchnię
    i dzielimy na 4 części. Jedną
    część wyjmujemy i układamy
    na pozostałych ziemniakach,
    a we wgłębienie wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej,
    ile było ziemniaków.
    Dodajemy łyżkę oleju
    i dokładnie wyrabiamy na
    gładkie ciasto.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Podsmażamy
    na rozgrzanym oleju na lekko
    złotawy kolor. Twaróg
    rozgniatamy widelcem, dodajemy
    połowę podsmażonej
    cebuli. Doprawiamy solą
    oraz pieprzem i mieszamy
    (farsz powinien być lekko
    pikantny).
  • 3. Z masy ziemniaczanej
    kolejno formujemy płaskie
    placuszki. Na środek każdego
    nakładamy łyżeczkę farszu
    twarogowego i dokładnie
    zlepiamy, formując
    kluskę.
  • 4. Zagotowujemy osoloną
    wodę. Kluski wkładamy do
    wrzątku i gotujemy ok. 7
    minut, osączamy. Okraszamy
    resztą cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować