Kluski śląskie z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy
i gotujemy w osolonej
wodzie. Lekko studzimy,
a następnie przeciskamy
przez praskę do miski. Wyrównujemy
powierzchnię
i dzielimy na 4 części. Jedną
część wyjmujemy i układamy
na pozostałych ziemniakach,
a we wgłębienie wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej,
ile było ziemniaków.
Dodajemy łyżkę oleju
i dokładnie wyrabiamy na
gładkie ciasto.
2.Cebule obieramy i kroimy
w kostkę. Podsmażamy
na rozgrzanym oleju na lekko
złotawy kolor. Twaróg
rozgniatamy widelcem, dodajemy
połowę podsmażonej
cebuli. Doprawiamy solą
oraz pieprzem i mieszamy
(farsz powinien być lekko
pikantny).
3.Z masy ziemniaczanej
kolejno formujemy płaskie
placuszki. Na środek każdego
nakładamy łyżeczkę farszu
twarogowego i dokładnie
zlepiamy, formując
kluskę.
4.Zagotowujemy osoloną
wodę. Kluski wkładamy do
wrzątku i gotujemy ok. 7
minut, osączamy. Okraszamy
resztą cebuli.
Komentarze