Kluski śląskie z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotuję i przeciskam przez praskę. Jak lekko przestygną- w misce dzielę je na 4 równe części. Jedną rozdzielam na pozostałe trzy. Mąkę ziemniaczaną wsypuję w dziurę, która powstała po wyciągnięciu jednej części. Wbijam jajko i wyrabiam ciasto, aż się nie klei do ręki.
2.Kaszę jaglaną przepłukuję zimną wodą, następnie wrzątkiem (żeby pozbyć się smaku goryczki). Zalewam kaszę niecałą szklanką wody i gotuję tak długo, aż wszystko wchłonie.
3.Soczewicę gotuję do miękkości.
4.Cebulę obieram i kroję w kostkę. Podsmażam chwilę na oliwie.
5.Kaszę jaglaną, soczewicę, cebulę mieszam blenderem. Doprawiam do smaku.
6.Nadziewam - formuję kluski, spłaszczam i nakładam farsz. Później delikatnie je zaklejam, ruchem jak przy wyrabianiu.
7.Gotowe kluski wrzucam do wrzącej wody. Gdy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze chwilę i wyciągam (uprzednio wyciągam jedną i sprawdzam, czy ciasto jest ugotowane).
Komentarze