Kluski śląskie z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluski
Ugotowane letnie ziemniaki 1kg przepuściłam przez praskę. Lekko ugniotłam w misce. Podzieliłam na 4 części. Jedną część wyjęłam a w lukę po ziemniakach nasypałam mąki ziemniaczanej tyle by była równa powierzchnia z ziemniakami, czwartą część ziemniaków dołozyłam. Dodałam jajko i zagniotłam ciasto. Z gotowego ciasta urywałam kawałki formując kulkę. Następnie splaszczyłam kulkę formując miseczke. Na środek każdej miseczki kładłam porcje farszu. Zlepiłam ciasto dokładnie i ponownie uturlałam kulkę. Kluski wkładałam na posolony wrzątek i gotowałam od wypłynięcia 6 minut
Farsz
Kapustę ugotowałam z liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotowaną odcedziłam i drobno pokroiłam. Boczek drobniutko pokroiłam i wysmażyłam na suchej patelni. Do rumianych skwarek dodałam drobno pokrojoną cebulę - zeszkliłam. Do okrasy dodałam pokrojoną kapustę. Smażyłam mieszając od czasu do czasu ok 15 min. Zimnym farszem nadziewałam kluski
Komentarze