Kluski śląskie z kiszoną kapustą

5 (156 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne mięciutkie kluseczki wsam raz na obiad

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na kluski. Kilogram ugotowanych ziemniaków, maka ziemniaczana, jajko



    Farsz

    Ok 60 dag kiszonej kapusty, ok 5 dag surowego boczku, średnia cebula, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski

    Ugotowane letnie ziemniaki 1kg przepuściłam przez praskę. Lekko ugniotłam w misce. Podzieliłam na 4 części. Jedną część wyjęłam a w lukę po ziemniakach nasypałam mąki ziemniaczanej tyle by była równa powierzchnia z ziemniakami, czwartą część ziemniaków dołozyłam. Dodałam jajko i zagniotłam ciasto. Z gotowego ciasta urywałam kawałki formując kulkę. Następnie splaszczyłam kulkę formując miseczke. Na środek każdej miseczki kładłam porcje farszu. Zlepiłam ciasto dokładnie i ponownie uturlałam kulkę. Kluski wkładałam na posolony wrzątek i gotowałam od wypłynięcia 6 minut

    Farsz

    Kapustę ugotowałam z liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotowaną odcedziłam i drobno pokroiłam. Boczek drobniutko pokroiłam i wysmażyłam na suchej patelni. Do rumianych skwarek dodałam drobno pokrojoną cebulę - zeszkliłam. Do okrasy dodałam pokrojoną kapustę. Smażyłam mieszając od czasu do czasu ok 15 min. Zimnym farszem nadziewałam kluski
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować