Kluski śląskie z farszem mięsnym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sycące i pyszne.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski śląskie;
    1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    1 jajko
    sól
    mąka ziemniaczana
    woda
    1łyżka mąki ziemniaczanej do wody

    Farsz:
    40dag ugotowanego mięsa
    1cebula
    pieprz, sól,

    Dodatkowo:
    tłuszcz do okrasy z cebulką
    Ugotowana i usmażona pierś z kurczaka
    Natka pietruszki

Kluski śląskie z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski : Ziemniaki ugniatamy ręką w misce, następnie dzielimy na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy , a na ich miejsce dajemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do tego dodajemy jajko i sól. Z tego zagniatamy ciasto z odłożonymi ziemniakami. Do środka wkładamy farsz.Na koniec formujemy kulki. Wkładamy kluski do wrzącej wody z dodatkiem 1łyżki mąki ziemniaczanej i gotujemy ok 5minut aż zaczną wypływać.
  • 2. Farsz: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie na lekko złoty kolor. Mięso i cebulę zmielić przez praskę. Przyprawić.
  • 3. Przed podaniem okrosić tłuszczykiem z cebulką i piersią z kurczaka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy