Kluski śląskie w sosie kurkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

No i moje ulubione jedzonko :-) a w formowaniu kulek niestrudzony jest mój 5 latek.

  • 30 min

Składniki:

  • Kluski śląskie
    Ziemniaki(ilość zależna od wielkości rodziny)
    Mąka ziemniaczana
    Jajko(ja nie daję)

    Sos kurkowy
    1/2 kg kurek
    Sól, pieprz
    Śmietana 30℅
    Koperek
    Łyżka masła
    Mała cebulka

Kluski śląskie w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kluski
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przepuścić przez praskę.Uformować kulę podzielić na cztery części , wyjąć z niej ziemniaki i uzupełnić ją mąką ziemniaczaną.Formować kuki gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
  • 2. Sos kurkowy
    Małą cebulkę pokroić i lekko zeszklić ,kurki oczyścić pokroić i podsmażyć na maśle do odpdoarowania wody dodać podsmażoną cebulkę i śmietanę 30%. Doprawić i dodać pokrojony koperek.
    Smacznego:-)

Porady

Ja podaję je z surówką z ogórków i papryki oraz pieczonym udkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy