Kluski na parze z truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy i obieramy. Część z nich odkładamy i miksujemy, a drugą część zostawiamy na nadzienie.
2.W małym garnuszku rozdrabiamy drożdże i cukier z letnim mlekiem. Odstawiamy na 5-6 minut do wyrośnięcia.
3.Do garna wsypujemy mąkę, wlewamy rozgrzaną margaryną, żółtka, jajko i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy. Odkładamy na 1h w ciepłe miejsce lub do czasu podwojenia objętości.
4.Na stolnicę wylewamy ciasto, dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. Na jednej części kładziemy obtoczone w cukrze truskawki i przykrywamy drugą częścią ciasta. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy małe kółeczka. Czynność powtarzamy. ( patrz. zdjęcia obok)
5.Na jednej części kładziemy obtoczone w cukrze truskawki i przykrywamy drugą częścią ciasta.
6.Następnie za pomocą szklanki wykrawamy małe kółeczka. Czynność powtarzamy. ( patrz. zdjęcia obok)
7.Do dużego garnka wlewamy wodę, przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką, aby się trzymała. Nakładamy przykrycie (u mnie była to część okrągłego naczynia żaroodpornego) i gotujemy. Następnie nakładamy kluseczki i parujemy przez około 5-10 min.
8.Podajemy ze zmiksowanymi truskawkami, bułką na masełku lub śmietaną/jogurtem z cukrem.
Komentarze