Kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Zostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych dodajemy żółtka, sól, mąkę, wyrabiamy. Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy na części, każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiamy (przez minutę), rozwałkowujemy na wysokość centymetra, wykrawamy szklanką zgrabne krążki, przenosimy na wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką tacę, trzymamy w ciepłym miejscu.
3.Szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą, przykrywamy złożoną kilkukrotnie gazą (lub ściereczką), umocowujemy na brzegu, zawiązując mocną tasiemką. Gdy woda w naczyniu się zagotuje, kładziemy na przygotowanej gazie (po kilka) wyrośnięte kluski, przykrywamy wysoką pokrywką i "parujemy" przez 5- 7 minut (czas zależy od wielkości klusek). Możemy jeść z jogurtem owocowym na słodko, ale również nadają się do pieczonej kaczki, pieczonej gęsi, pieczeni wieprzowej lub gulaszu.
Komentarze