Kluski leniwe ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 25 min

Wspaniałe, czosnkowe, idealnie komponują się z mięsem.

  • 25 min

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
    1 wiejskie jajko
    pół łyżeczki soli
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    duży pęczek czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka klarowanego masła

Kluski leniwe ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Przesmażamy na klarowanym maśle przez 4 - 5 minut. Studzimy.

    Mielimy na najdrobniejszych oczkach twaróg z czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy sól, mąkę, jajko. Szybko wyrabiamy jednolite ciasto, dzielimy na pięć części.

    Każdą część rolujemy na stolnicy podsypanej mąką, lekko spłaszczamy, kroimy pod skosem. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

    Podajemy z bułką tartą, śmietaną lub ulubionym sosem mięsnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy