Idealne na bezmięsny, piątkowy obiad na słodko. Pyszne i delikatne kluseczki twarogowe z sosem na bazie świeżych truskawek, jogurtu i śmietany. Pokochają je dzieci i dorośli.
Składniki:
Kluski:
-300 g tłustego twarogu
-3 ugotowane i obrane ziemniaki
-1 jajko
-1,5 łyżki mąki pszennej
-1,5 łyżeczki cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
Sos:
-40 dag truskawek
-3/4 szklanki jogurtu naturalnego
-1/2 szklanki śmietany 12%
-ewentualnie cukier do dosłodzenia
Kluski leniwe z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
2.Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy ziemniaki i pozostałe składniki klusek. Zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli lepi się do rąk, dosypujemy jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Ciasto dzielimy na 3 części.
3.Z ciasta na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki. Kroimy ukośnie ok 2 cm kawałki, spłaszczamy je palcem. Kluski wrzucamy partiami do gotującej się wody i gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
4.Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem na "papkę". Dodajemy jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy, ewentualnie dosładzamy. Sosem polewamy ugotowane, ciepłe kluski. Podajemy od razu. Smacznego!
Komentarze