Kluski leniwe

4.5 (150 ocen)

  • 40 min

Kolejny przepyszny wpis poleca się jeśli nie masz pomysłu na obiad. Co prawda nic nowego tym bardziej odkrywczego, ale cóż tym posiłkiem powracam w dziecięce lata, kiedy babcia robiła nam właśnie takie kluski leniwe z dodatkiem bułki tartej na słodko.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje:

    ser biały twarogowy 250 g
    mąka pszenna 150 g
    jajka 2
    cukier wanilinowy 16 g
    cukier 2 łyżeczki
    bułka tarka
    masło 50 g
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski leniwe

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Ser biały rozdrobnić na pomocą widelca lub ubijaka do ziemniaków. Dodać żółtka i cukier waniliowy, wymieszać. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Ubitą pianę dodać do sera, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, zagnieść chwilę. Uformować wałek, z którego wykroić ukośne kluski o dowolnej wielkości. Leniwe wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować partiami 2-3 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski odcedzić na łyżce cedzakowej. Masło roztopić z cukrem, dodać bułkę tarta. Kluski leniwe podawać na ciepło polane masłem z bułką tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować