Kluski leniwe

4.5 (154 ocen)

Pulchne ziemniaczano - twarogowe rozpływają się u ustach.

Składniki:

  • 5 ziemniaków
    400 g twarogu półtłustego
    1/2 szklanki mąki
    1 jajo
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1o6kxbw 1. Ziemniaki obrać, ugotować, ciepłe przecisnąć przez praskę. Twaróg rozgnieść widelcem. Połączyć ze sobą za pomocą łyżki. Wbić jajko, wsypać mąkę. Krótko zagnieść ciasto formując w kulkę. Posypać mąką stolnicę. Uciąć nożem część ciasta. Rękoma uformować wałek, spłaszczyć go. Kroić nożem romby, po każdym zanurzając nóż w mące.
  • image-1fy5j4t 2. Układać na talerzu oprószonym mąką. Przykryć ściereczką. Gotować w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia. Podawać gorące, posypane cynamonem i cukrem.

Porady

Świetnie smakują zrumienione na maśle razem z bułką tartą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować