Kluski leniwe

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Dzieciaki je uwielbiają. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    500 g sera białego półtłustego
    2 jajka
    1 1/4 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    3 łyżeczki cukru białego
    1 łyżeczka przyprawy do kawy i deserów (lub mielony cynamon, kardamon, goździki i wanilia)
    1 łyżeczka masła
    Dodatkowo:
    1/2 łyżki masła
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser wkładamy do miski i ugniatamy tłuczkiem, na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę, cukier wanilinowy, sól, cukier biały, przyprawę do kawy i deserów oraz łyżeczkę masła. Zagniatamy gładkie ciasto. Wykładamy na stolnicę obsypaną niewielką ilością mąki i rwąc kawałki ciasta formujemy długie węże. Kroimy je pod skosem na ok. 3 cm kluski. W międzyczasie w dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z odrobiną oleju. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski i gotujemy do czasu wypłynięcia na wierzch + 2-3 minuty. W rondelku stapiamy masło. Gotowe kluski odcedzamy, polewamy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i przyprawą do kawy i deserów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować