Kluseczki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna alternatywa do tradycyjnych kopytek

  • 40 min

Składniki:

  • 250g twarogu
    100g mąki pełnoziarnistej
    200g szpinaku (można użyć mrożonego)
    1 jajko
    garść szpinaku baby
    50g sera pleśniowego
    2 ząbki czosnku
    parę pomidorków koktajlowych

Kluseczki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak wrzuć na patelnię wraz z czosnkiem, solą i oliwą. Smaż do momentu aż woda wyparuje. W razie potrzeby usuń nadmiar wody. Jeśli używałeś świeżego szpinaku zblenduj całą masę i odsącz wodę.
  • 2. Dodaj mąkę i twaróg, jajko i przypraw masę do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Wymieszaj całość i uformuj kopytka.
  • 4. Wrzucaj po parę sztuk do gotującej wody i czekaj aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij na talerz i skrop oliwą, żeby uniknąć sklejania się kluseczek.
  • 5. Podawaj na szpinaku z pomidorkami koktajlowymi. Do całości dodaj pokrojony drobno ser pleśniowy.

Porady

Najlepiej gotowe kluseczki polać delikatnie oliwą, żeby się nie sklejały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy