Kluseczki koperkowe z sosem

0 (0 ocen)

  • 45 min

A na obiad - sos drobiowo-szpinakowy z delikatnymi kluseczkami :)

  • 45 min

Składniki:

  • sos:
    2 filety z udek kurczaka
    100 g mrożonego szpinaku
    kawałek pora, ok 10 cm
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    1 mały jogurt naturalny

    marynata do mięsa:
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    słodka papryka
    ostra mieszanka przypraw (młynek)
    zioła prowansalskie

    kluseczki:
    1 jajko
    1 łyżka masła
    5 łyżek mąki
    1 łyżka posiekanego koperku
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kluseczki koperkowe z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos 1. Mięso pokroić i połączyć ze składnikami marynaty. Odstawić do lodówki. Pora pokroić w półplasterki. Na patelni stopić masło, dodać pora i zamrożony szpinak. Smażyć aż szpinak się rozpadnie. Dodać mięso, smażyć około 10 minut i podlać winem. Doprawić. Po kolejnych 10 minutach zdjąć z gazu, odczekać chwilę i zalać jogurtem.
  • Kluseczki 2. Żółtko rozetrzeć z masłem, dodać mąkę, sól i 3-4 łyżki wody. Rozetrzeć na jednolite ciasto i połączyć z pianą ubitą z białka. Ciasto nabierać na łyżkę i palcem zsuwać na osolony wrzątek. Kluseczki gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Należy uważać przy mieszaniu, bo na początku są bardzo delikatne i łatwo zamiast kluseczków zrobić zupę ;)
  • Smacznego :) 3. Kluseczki zalać sosem i posypać koperkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować