Kluseczki koperkowe z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić i połączyć ze składnikami marynaty. Odstawić do lodówki. Pora pokroić w półplasterki. Na patelni stopić masło, dodać pora i zamrożony szpinak. Smażyć aż szpinak się rozpadnie. Dodać mięso, smażyć około 10 minut i podlać winem. Doprawić. Po kolejnych 10 minutach zdjąć z gazu, odczekać chwilę i zalać jogurtem.
2.Żółtko rozetrzeć z masłem, dodać mąkę, sól i 3-4 łyżki wody. Rozetrzeć na jednolite ciasto i połączyć z pianą ubitą z białka. Ciasto nabierać na łyżkę i palcem zsuwać na osolony wrzątek. Kluseczki gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Należy uważać przy mieszaniu, bo na początku są bardzo delikatne i łatwo zamiast kluseczków zrobić zupę ;)
3.Kluseczki zalać sosem i posypać koperkiem. Smacznego :)
Komentarze