Kluchy na łachu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier i drożdze oraz 4-5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, jaja i stopiony, wystudzony tłuszcz oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto (nie powinno kleić się do miski ani rąk). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętosć). Stolnicę posypujemy mąką. Nabieramy porcje ciasta i formujemy z nich "bułeczki" (można tez rozwałkowywać porcje ciasta i wycinać krążki za pomocą szklanki), układamy na stolnicy i zostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośniecia. Do szerokiego garnka wlewamy wode, na wierzchu układamy gazę, tetrę (lub inną tkaninę) i ciasno obwiązujemy. Całość przykrywamy i zagotowujemy wodę. Na tkaninie porcjami układamy buchty, nakrywamy (ja użyłam metalowej miski pasującej szerokościa do garnka) i gotujemy na parze 10 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub do zup. Jeśli ktoś posiada parowar to może je gotować na nim.
Komentarze