Kleń z brokułami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Świetne i zdrowe danie rybne. Rybka z naszej rzeki Bug

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kleń
    1 brokuł
    0,5 kostki masła
    1 łyżka skórki z pomarańcza tartej
    1 łyżka pokrojonej natki pietruszki i koperku
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka pieprzu czarnego
    1 łyżka ziół toskańskich
    sól do smaku

Kleń z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0beqqen 1.
    Rybę oczyścić , pokroić w kawałki.
  • image-1mtbgjs 2. Brokuły umyć, odciąć różyczki.Czosnek wycisnąć przez praskę.
    W blenderze zmiksować masło, koperek, pietruszkę, zioła, skórkę z pomarańczową, sól, pieprz do momentu połączenia się masła z pozostałymi składnikami.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem z przyprawami.
  • image-08h0src 3. Następnie układać kawałki ryby, przykryć brokułami i kawałkami masła. Wierzch posypać ziołami toskańskimi. Naczynie szczelnie przykryć , wstawić do piekarnika na około 40 min w temperaturze 180 stopni.

Porady

Rybę najlepiej spożywać na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy