klasyczne oponki serowe

4.48 (159 ocen)

  • 30 min

Smak dzieciństwa dzisiaj przypomniany...wtedy pamiętam zawsze robiliśmy ich ogromne ilości, w sklepach wiadomo, słodyczy nie było, doceniało się takie domowe wynalazki, może i kaloryczna bomba, ale od czasu do czasu... :))

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg zmielonego twarogu półtłustego
    3 szklanki mąki pszennej
    3 jaja
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18 %)
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki Ser

Klasyczne oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, sera, cukrów, sody, jajek i śmietany zagnieść ciasto, jeśli się lepi, podsypać mąką.

    Na dość obficie posypanej mąką stolnicy wałkujemy płat ciasta o grubości około 1 cm, wykrawamy kółeczka szklanką, a na środku robimy małe kółeczko np naparstkiem lub zakrętką od wódeczki ;-).

    Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru (szybko łapią kolorek, także bądźmy czujni).
    Odsączamy na ręczniku papierowym, na talerzach posypujemy cukrem pudrem, smacznego.

    Z podanych proporcji wyszło mi 32 sztuki.

Porady

Smażyłam na głębokiej patelni i na oponki poszło mi około 0,8 litra oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować