Klasyczna galaretka z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ten tradycyjny przysmak na naszym stole gości od czasu do czasu - zwykle podczas świąt i większych uroczystości

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 8 łyżeczek żelatyny
    2,5 l wody
    pierś z kurczaka
    2 marchewki
    pietruszka
    kawałek selera
    świeża nać pietruszki
    opcjonalnie: groszek zielony z puszki
    1 cytryna
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    pieprz ziołowy
    szczypta soli morskiej

Klasyczna galaretka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującej się wody dodajemy kurczaka, marchewkę, seler i pietruszkę, wsypujemy przyprawy, gotujemy wywar ok. 40 minut
  • 2. Ugotowanego kurczaka wyjmujemy, rozkrajamy na małe cząstki, wyjmujemy chrząstki (jeśli są), wyjmujemy marchewkę i kroimy w kostkę
  • 3. Do wywaru dodajemy żelatynę, odcedzamy go, przygotowujemy małe salaterki, w których umieszczamy ugotowaną marchewkę, groszek, nać pietruszki, mięso i zalewamy wywarem z żelatyną
  • 4. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie chłodzimy galaretki w lodówce, aż stężeją (ok. 1 godziny), gotowe galaretki wyjmujemy ostrożnie z salaterek, polewamy sokiem z cytryny, całość możne udekorować plastrami tego owocu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy