Klasyczna galaretka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotującej się wody dodajemy kurczaka, marchewkę, seler i pietruszkę, wsypujemy przyprawy, gotujemy wywar ok. 40 minut
2.Ugotowanego kurczaka wyjmujemy, rozkrajamy na małe cząstki, wyjmujemy chrząstki (jeśli są), wyjmujemy marchewkę i kroimy w kostkę
3.Do wywaru dodajemy żelatynę, odcedzamy go, przygotowujemy małe salaterki, w których umieszczamy ugotowaną marchewkę, groszek, nać pietruszki, mięso i zalewamy wywarem z żelatyną
4.Odstawiamy do wystygnięcia, następnie chłodzimy galaretki w lodówce, aż stężeją (ok. 1 godziny), gotowe galaretki wyjmujemy ostrożnie z salaterek, polewamy sokiem z cytryny, całość możne udekorować plastrami tego owocu
Komentarze