Sprawdzony przepis mojej Mamy na klarowne i delikatne galaretki z kurczaka.Dosłownie kilka składników i przyprawy,a wspaniałe i bardzo efektowne danie gotowe.W czasie świąt wszystko powinno być udane.
Klarowne galaretki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć piersi z kurczaka, włożyć do garnka, wlać litr zimnej wody, wsypać 2 szczypty soli i szczyptę pieprzu, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy oraz przygotowaną (umytą i obraną) włoszczyznę, zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować 40 minut. Wyjąć warzywa, rosół przecedzić przez sito, na ktorym dodatkowo należy umieścić gazę.Uzyskamy bardzo klarowny,czysty wywar.
2.Do wywaru wsypać żelatynę, ewentualnie doprawić solą . Mięso pokroić. Jedną marchewkę pokroić w plasterki (można wyciąć dekoracyjne wzory np. serduszka), pozostałe marchewki pokroić w kostkę.
3.Jajka obrać, pokroić w plastry. W salaterkach ułożyć plastry marchewki, mięso kurczaka, groszek, marchewkę pokrojoną w kostkę, jajka. Zalać jeszcze ciepłą galaretką, wsypać posiekaną natkę pietruszki. Schłodzić, wstawić do lodówki na 3 godziny.
Komentarze