Klarowne galaretki z kurczaka

4.5 (160 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sprawdzony przepis mojej Mamy na klarowne i delikatne galaretki z kurczaka.Dosłownie kilka składników i przyprawy,a wspaniałe i bardzo efektowne danie gotowe.W czasie świąt wszystko powinno być udane.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - piersi kurczaka (podwójna): 1 sztuka
    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - żelatyna spożywcza (do mięs/na 1 litr): 20 gramów
    - jajka (ugotowane na twardo): 2 sztuki
    - groszek konserwowy: 1 puszka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz (czarny,mielony): 1 szczypta
    - ziele angielskie (ziarna): 2 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - natka pietruszki (posiekana): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Klarowne galaretki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć piersi z kurczaka, włożyć do garnka, wlać litr zimnej wody, wsypać 2 szczypty soli i szczyptę pieprzu, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy oraz przygotowaną (umytą i obraną) włoszczyznę, zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować 40 minut. Wyjąć warzywa, rosół przecedzić przez sito, na ktorym dodatkowo należy umieścić gazę.Uzyskamy bardzo klarowny,czysty wywar.
  • 2. Do wywaru wsypać żelatynę, ewentualnie doprawić solą . Mięso pokroić. Jedną marchewkę pokroić w plasterki (można wyciąć dekoracyjne wzory np. serduszka), pozostałe marchewki pokroić w kostkę.
  • 3. Jajka obrać, pokroić w plastry. W salaterkach ułożyć plastry marchewki, mięso kurczaka, groszek, marchewkę pokrojoną w kostkę, jajka. Zalać jeszcze ciepłą galaretką, wsypać posiekaną natkę pietruszki. Schłodzić, wstawić do lodówki na 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Włoszczyzna Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować