Klops nadziewany kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny obiadek,sprawdzi się również na przyjęciu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowego (może być z łopatki)
    czerstwa kajzerka
    2 jajka
    pół szklanki kaszy gryczanej
    cebula
    pół kg pieczarek
    3 łyżki śmietany 18%
    sól, pieprz
    łyżka oleju
    bułka tarta 2 łyżki
    natka do sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Klops nadziewany kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w 1 szkl. posolonej wody,wystudzić.
    Cebulę zeszklić na oleju, dodać do kaszy,3 pieczarki pokroić drobno,poddusić na patelni bez tłuszczu i dodać do kaszy.Dodać jajko przyprawić pieprzem ,wymieszać.
  • 2. Kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć, rozdrobnić i dodać do mięsa.
    Wymieszać z jajkiem i przyprawami.Dokładnie wyrobić na jednolitą masę
  • Farsz do klopsa przed pieczeniem 3. Mięso rozłożyć na desce posypanej bułką tartą,wilgotnymi dłońmi uformować prostokąt o grubości ok.1,5 cm.
    Na środek położyć kaszę, zwinąć i zlepić brzegi.
    Zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do keksówki .
    Piec 45 minut w 180 *C,wyjąć odwinąć papier przełączyć piekarnik na funkcję grilla i piec jeszcze 5 minut aby się zrumieniło.
  • 4. Resztę pieczarek pokroić w plastry, poddusić w rondelku,dodać śmietanę i dusić do miękkości.Przyprawić solą , pieprzem.Na koniec warto posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki.
    Gotową pieczeń kroimy w plastry podajemy z pieczarkami w śmietanie i ulubioną surówką.

Porady

Kaszę po ugotowaniu warto utłuc tłuczkiem od ziemniaków, wtedy lepiej się trzyma i nie rozsypuje podczas krojenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować