Klops nadziewany kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w 1 szkl. posolonej wody,wystudzić.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać do kaszy,3 pieczarki pokroić drobno,poddusić na patelni bez tłuszczu i dodać do kaszy.Dodać jajko przyprawić pieprzem ,wymieszać.
2.Kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć, rozdrobnić i dodać do mięsa.
Wymieszać z jajkiem i przyprawami.Dokładnie wyrobić na jednolitą masę
3.Mięso rozłożyć na desce posypanej bułką tartą,wilgotnymi dłońmi uformować prostokąt o grubości ok.1,5 cm.
Na środek położyć kaszę, zwinąć i zlepić brzegi.
Zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do keksówki .
Piec 45 minut w 180 *C,wyjąć odwinąć papier przełączyć piekarnik na funkcję grilla i piec jeszcze 5 minut aby się zrumieniło.
4.Resztę pieczarek pokroić w plastry, poddusić w rondelku,dodać śmietanę i dusić do miękkości.Przyprawić solą , pieprzem.Na koniec warto posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki.
Gotową pieczeń kroimy w plastry podajemy z pieczarkami w śmietanie i ulubioną surówką.
Porady
Kaszę po ugotowaniu warto utłuc tłuczkiem od ziemniaków, wtedy lepiej się trzyma i nie rozsypuje podczas krojenia.
Komentarze