Klops nadziewany jajami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Moja córka go uwielbia.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:


  • bułka czerstwa 7 dag
    cebula 6 dag
    tłuszcz 4 dag
    łopatka wieprzowa 1 kg
    jaja 4
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    tarta bułka 6 dag
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klops nadziewany jajami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ułożenie jaj na mięsie. 1. Bułkę namoczyć w wodzie. 3 jaja ugotować na półtwardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Mięso opłukać, pokroić na kawałki i zemleć razem z odciśniętą bułką i cebulą. Masę wyrobić ręką. Dodać jajo, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Wyłożyć na stolnicę wysypaną tartą bułką. Ukształtować nożem prostokąt z mięsa, wzdłuż dłuższego boku ułożyć jaja, posypać je natką pietruszki. Zwinąć mięso w gruby wałek (zaczynając od strony, na której są jaja, aby po zwinięciu były w środku), ukształtować go i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Polać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Upiec, polewając powstałym sosem (ok. 60 minut). Zdjąć sos z boków brytfanny i rozgotować go. Podawac na gorąco (mięso po upieczeniu pokroić w grube kawałki, ułożyć na półmisku, polać sosem; podawać z ziemniakami i surówką) lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować