Klops zupa z makaronem po warmińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2.Robimy klopsy:
Mięso mielone z dodatkiem bułki tartej, soli, pieprzu, majeranku i 2 jajkami dobrze wyrabiamy. Formujemy małe klopsy.
3.Gotujemy zupkę:
Do wrzącej wody wrzucamy marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, pokrojony w plasterki por i gotujemy. Gdy marchew jest już miękka wrzucamy klopsy i gotujemy, gdy zaczną klopsy wypływać do góry gotujemy jeszcze z 10 minut na małym ogniu.
4.Klopsy wyjmujemy do miseczki, a naszą zupę doprawiamy solą, pieprzem, zieleninką pokrojoną drobno i sokiem z cytryny do smaku oraz zagęszczamy wymieszaną łyżkę mąki z wodą, zabielamy śmietaną jak komu pasuje i jeszcze na małym ogniu gotujemy 3-4 minuty.
5.Wkładamy do talerza klopsy 2-3 szt. wcześniej ugotowany makaron kokardki, marchewkę z zupy i zalewamy zupką.
Smacznego:)
Porady
Zupa może być również ugotowana bez makaronu, z ziemniakami
Komentarze