Klops z pieczarkami i jajkiem

4.5 (154 ocen)

Świetny pomysł na pyszny obiadek. Gorąco polecam :-))

Składniki:



  • Mięso:
    60 dag mięsa mielonego (użyłam mięsa z łopatki)
    1 cebula
    2 bułki (kajzerki)
    2 jajka
    2 łyżeczki natki pietruszki
    1 - 2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    3 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    vegeta

    Farsz pieczarkowy:
    1/2 kg pieczarek
    2 cebule
    3 łyżki margaryny

    Dodatkowo:
    5 jajek (ugotowanych na twardo)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Jajko

Klops z pieczarkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso:
    Cebulę pokroić w drobną kostkę. Bułki namoczyć w mleku lub wodzie. Mięso połączyć z odciśniętymi bułkami, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszać.
  • 2. Farsz pieczarkowy:
    Margarynę rozpuścić, dodać pokrojoną w piórka cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, doprawić solą i pieprzem i dusić do odparowania wody.
  • * 3. Wykonanie:
    Mięso rozłożyć na kawałku foli (lepiej będzie nam zwinąć roladę) na prostokąt ( u mnie szerokości 31 cm. bo taką mam wielkość blaszki), i rozłożyć na nim pieczarki.
  • * 4. Na brzegu ułożyć jajka.
  • * 5. Zwijamy w roladę.
  • * 6. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki (u mnie 12/31 cm. mierzona przy górze).
  • * 7. Na wierzchu klopsa posypać bułką tartą i ułożyć kawałki masła.
  • 8. Klopsa piec ok. 1 godz. w temp. 180*C (pod koniec pieczenia można przykryć folią). Podawać z ziemniakami, sosem pieczarkowym i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować