Klops z jajkiem w cieście francuskim

4.98 (191 ocen)

Pieczeń rzymska zwana też klopsem jest bardzo lubiana w naszym domy.Może być podawana na obiad jak i na kolację.Na zimno lub na ciepło,z ziemniakami czy też na kanapce.Mnóstwo zastosowań a tak proste przygotowanie.Dziś polecam wam wersję delux czyli wielkanocną pieczeń z jajkiem i ciastem francuskim

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
    1 duża cebula
    1 czerstwa bułka
    150 ml mleka
    2 ząbek czosnku
    2 jajka
    2 łyżeczki tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    2 łyżeczki czubricy czerwonej
    2 łyżeczki musztardy
    pieprz czarny
    sól
    Dodatkowo:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 jajko
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.98 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Klops z jajkiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy w mleku,po czym dokładnie odciskamy ją w dłoniach z nadmiaru mleka.Cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.Mięso mielimy w maszynce razem z bułką i cebulą.Do mięsa dodajemy jajka,przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy.Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.Następnie połowę mięsa wykładamy na blat,układamy na nim wzdłuż ugotowane jajka obtoczone wcześniej w mące.Przykrywamy drugą porcją mięsa i formujemy zgrabny rulon.
  • 2. Tak przygotowane mięso owijamy ciasno ciastem francuskim.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 60 minut.W trakcie pieczenia jeśli zachodzi taka potrzeba możemy klops przykryć papierem do pieczenia,jeśli zbyt szybko się rumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować