KLOPS

0 (0 ocen)

  • 50 min

Prosty do wykonania, uniwersalny, pyszny!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 8 porcji:
    •500g mielonej wieprzowiny
    •200g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej ligawy)
    •1 średnia cebula (80g)
    •2 łyżeczki oleju kokosowego (10g)
    •1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
    •300g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
    •1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    •2 łyżeczki suszonego oregano
    •2 łyżeczki musztardy Dijon (lub innej)
    •1 jajko
    •1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    •1 łyżeczka soli

Klops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Przygotować naczynie do zapiekania. Cebulę obrać i posiekać dość drobno. Ziarna kolendry zmielić lub utłuc w moździerzu. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać cebulę i zacząć podsmażać, dodać do cebuli zioła (kolendra, oregano, rozmaryn). Smażyć aż cebula się zeszkli. Wyłączyć ogień pod patelnią, cebulę z ziołami wystudzić. W misce wymieszać ze sobą ziemniaki, mięso, jajko, musztardę, sól i pieprz cytrynowy. Dodać podsmażoną cebulę i mieszać całość aż masę będzie można uformować w duży klops. Masę mięsną przełożyć do naczynia do zapiekania, uformować w zgrabny klops. Piec przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni C, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i zapiekać jeszcze ok. 35 minut do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika. Podany czas pieczenia jest orientacyjny.
    Smacznego!

Porady

Podajcie z ziemniakami, ryżem, makaronem, chlebem i sosem pomidorowym :)

Komentarze

Podobne przepisy