Klopsy z mięsa gotowanego w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy razem z cebulą. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wyrabiamy dokładnie na spójną masę. Formujemy niewielkie okrągłe klopsy.
W głębokiej patelni rozgrzewam olej. Obsmażamy na nim z każdej strony klopsy. Ściągamy je z patelni na talerz, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu przesmażamy pokrojone w plasterki i lekko osolone pieczarki. Gdy pieczarki zmiękną, zmniejszą się i puszczą sok, podlewamy je wodą. Zagotowujemy.
Śmietanę mieszamy z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kilka łyżek wody, w której gotowały się pieczarki. Dokładnie mieszamy. Powoli dodajemy śmietanę do pieczarek, ciągle mieszając. Wszystko zagotowujemy na wolnym ogniu, na końcu dodając pulpety, tak by były obtoczone w sosie.
Podajemy ciepłe.
Komentarze