Klopsy z mięsa gotowanego w sosie pieczarkowym

4.49 (197 ocen)

Nieraz zostaje nam mięso np. po gotowaniu rosołu. Nie zawsze mamy pomysł co z nim zrobić. Ja proponuję wykorzystać je na klopsy.

Składniki:

  • klopsy:
    ok. 0.5 kg gotowanego mięsa z kurczaka
    1 cebula
    3 jajka
    1 łyżka bułki tartej niepszennej
    sól (użyłam himalajskiej)
    pieprz mielony
    olej rzepakowy do smażenia

    sos pieczarkowy:
    0.5kg pieczarek
    sól (użyłam himalajskiej)
    750ml wody
    1/2 szklanki śmietany 18%
    2 łyżki mąki owsianej
    pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Klopsy z mięsa gotowanego w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy razem z cebulą. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wyrabiamy dokładnie na spójną masę. Formujemy niewielkie okrągłe klopsy.
    W głębokiej patelni rozgrzewam olej. Obsmażamy na nim z każdej strony klopsy. Ściągamy je z patelni na talerz, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu przesmażamy pokrojone w plasterki i lekko osolone pieczarki. Gdy pieczarki zmiękną, zmniejszą się i puszczą sok, podlewamy je wodą. Zagotowujemy.
    Śmietanę mieszamy z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kilka łyżek wody, w której gotowały się pieczarki. Dokładnie mieszamy. Powoli dodajemy śmietanę do pieczarek, ciągle mieszając. Wszystko zagotowujemy na wolnym ogniu, na końcu dodając pulpety, tak by były obtoczone w sosie.
    Podajemy ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować