Klopsy z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie klopsy robiła moja ciocia jak jeszcze byłam dzieckiem i przyjeżdżałam do niej na ferie zimowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 duży kalafior
    2 jajka
    mały pęczek koperku
    tarta bułka
    do smaku sól, pieprz
    olej rzepakowy do smażenia

Klopsy z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości (ale nie do papki). Gotowy odcedzić, rozdrobnić widelcem na małe kawałki i zostawić do ostudzenia.
    Do miski wbić jajka, dodać umyty i drobno posiekany koper, ostudzony kalafior, doprawić solą i pieprzem. Całość zagnieść i dodać tartej bułki, tak żeby dało się formować klopsy (kilka łyżek, ale nie za dużo, bo stracimy smak kalafiora).
    Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy z obu stron na nie za dużym ogniu.

Porady

Klopsy z kalafiora można również wykorzystać na kanapki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy