Przepyszne klopsy wołowe w gęstym sosie pomidorowym według przepisu babci. Świetny obiad dla całej rodziny. Doskonale smakują z ziemniakami, makaronem, czy kaszą.
45 min
Składniki:
(na 8 dużych klopsów)
-60 dag mięsa mielonego wołowego
-1 cebula
-1 jajo
-2 marchewki
-1 kopiasta łyżka tartej bułki
-1,5 łyżki mąki do obtoczenia klopsów
-500 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
-1 l bulionu warzywnego
-1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
-1 łyżka czosnku granulowanego
-1 łyżeczka majeranku
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-sól i pieprz do smaku
Klopsy babuni (w sosie pomidorowym z marchewką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mieszamy dokładnie z pokrojoną w kosteczkę cebulą, bułką tartą i jajkiem. Doprawiamy majerankiem, przyprawą do mięsa, czosnkiem, solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 do lodówki aby smaki się połączyły. Z mięsa formujemy duże kulki. Obtaczamy je w mące.
2.W dużym garnku zagotowujemy bulion. Do gotującego się bulionu dodajemy startą marchew i wrzucamy po kolei klopsy. Gotujemy około 20 minut.
3.Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos doprawiamy według uznania solą oraz pieprzem.
4.Łyżkę skrobii rozrabiamy z odrobiną wody i powoli, ciągle mieszając dodajemy do sosu, tak, żeby nie zrobiły się grudki. Gotujemy jeszcze chwilę. Smacznego!
Komentarze