Klopsiki szwedzkie (Köttbullar)

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Małe mięsne kuleczki polane słodkawym sosem borówkowym uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Domowe są o wiele smaczniejsze niż te z IKEA.

  • 30 min

Składniki:

  • Klopsiki
    600 g mięsa wieprzowo-wołowego
    2 jajka
    1 średnia cebula
    100 ml mleka
    85 g bułki tartej
    sól, pieprz, koperek
    olej lub oliwa

    Sos
    400 ml bulionu wołowego
    80 ml śmietany kremówki
    3-4 łyżki dżemu z borówek do mięs (lub żurawiny)
    2 łyżki mąki
    1/4 szklanki zimnej wody
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki szwedzkie (köttbullar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • klopsiki szwedzkie 1. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na złoto, zostawić do wystygnięcia. W misce wymieszać na jednolitą masę: mięso mielone, jajka, mleko, bułę tartą, podsmażoną cebule i garść posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować kulki, zwilżając co jakiś czas dłonie.
  • 2. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej lub oliwę, obsmażyć klopsiki z każdej strony na złocistobrązowy kolor, przez około 10-15 minut. Przełożyć klopsiki na talerz.
  • 3. Na patelnię, na której smażyły się klopsiki wlać część bulionu, dodać 4 łyżki dżemu z borówek, wymieszać. Mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać na patelnię. Wlać resztę bulionu, śmietanę kremówkę, doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Włożyć klopsiki z powrotem na patelnię i całość dusić jeszcze przez kilka minut.
  • 4. Podawać z ziemniakami pieczonymi lub puree ziemniaczanym, obowiązkowo z dodatkową łyżką dżemu borówkowego, posypane koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować