Klopsiki ryżowo-drobiowe z bazylią i sosem pomidorowo-serowym przygotowuję,gdy odwiedzają nas znajomi z dziećmi.Maluchy zjadają wszystko do ostatniego kęsa,a dorośli proszą o dokłądkę.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
KLOPSIKI::
- ryż (biały): 100 gramów
- piersi z kurczaka (lub gotowe mielone mięso drobiowe): 500 gramów
- bazylia (posiekana): 1 pęczek
- kajzerka (czerstwa/namoczona,odciśnięta): 1 sztuka
- sól: 2 szczypty
- pieprz (czarny/świeżo mielony): 1 szczypta
- bulion (warzywny lub drobiowy może być z kostki): 1 litr
SOS POMIDOROWO-SEROWY:
- bulion: 200 mililitrów
- koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
- sól (najlepiej morska): 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
- cukier: 1 szczypta
- ser (żółty,pełnotłusty/tarty): 4 łyżki
- bazylia (posiekana): 2 łyżki
- śmietana (do zup i sosów): 4 łyżki
DO DEKORACJI::
- sałata (masłowa/duże liście): 4 sztuki
5.Do rondla wlać 200 ml bulionu,dodać koncentrat pomidorowy,śmietanę,zagotować(krótko).Wsypać ser,wymieszać,zmniejszyć ogień,gotować jeszcze 5 minut.Sos przelać do naczynia,posypać posiekaną bazylią oraz serem.
6.Klopsiki serwować na liściach sałaty w towarzystwie sosu.Do dania pasują młode ziemniaki i sałatka z pomidorów.
7.Uwaga:używam bulionu domowego,ugotowanego na włoszczyźnie. Używam mieszanki serów tartych mozzarella & cheddar,ale może być każdy inny pełnotłusty.
Komentarze