Klopsiki na zimno w zalewie pomidorowej

4.94 (175 ocen)

Takie klopsiki podane na zimno doskonale sprawdzają się na rodzinnej imprezie imieninowej, sylwestrowej czy karnawałowej.

Składniki:

  • Klopsiki:
    0,5 kg mięsa wieprzowego
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka bazylii
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżkę bułki tartej
    2 łyżeczki majeranku
    3 łyżki wody

    Zalewa pomidorowa
    4 szklanki wody
    5 łyżek cukru
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    0,5 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki czerwonej papryki
    1 łyżeczka soli
    3/4 szklanki octu
    1/2 szklanki oleju
    1 przecier w słoiczku Pudliszki
    4 łyżki keczupu
Wystaw ocenę:

4.94 (175 ocen)

Klopsiki na zimno w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa 1. Składniki na zalewę wkładamy do garnka i gotujemy około 15 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, keczup i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
  • mięso mielone 2. Mięso wieprzowe zemleć w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. następnie dodaj jajko i resztę składników.Mięso wyrobić na gładką masę.
  • mięso 3. Następnie z mięsa lepimy małe kuleczki. najlepiej zwilżać dłonie zimną woda ,aby kulki się dobrze uformowały w kulkę. Tak przygotowane pulpeciki obsmażyć2-3 minutki na patelni, aby były zwarte.
  • klopsiki w zalewie 4. Klopsiki wkładamy do gorącej zalewy i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut i nie mieszamy aby się nie rozwaliły.
    Tak przygotowane klopsiki razem z zalewom przekładamy do naczynia ceramicznego i pozostawiamy do schłodzenia.

Porady

Pulpeciki podajemy jako zimną zagryzkę najlepiej do wieczornej imprezy. Polecam również takie klopsiki w zalewie octowej http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/klopsy-w-zalewie-octowej-5

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Wieprzowina Zalewa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować