KLOPSIKI DROBIOWE Z BRUKSELKĄ I SOSEM PIECZARKOWYM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Brukselka jest bardzo zdrowa dlatego powinniśmy ją często jeść . Klopsiki podane w takiej formie są pyszne i smakują całej mojej rodzinie.

  • 40 min

Składniki:

  • • 20 dag brukselki
    • 50 dag drobiowego mięsa mielonego
    • 1 jajko
    • 1 cebula
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki startego żółtego sera
    • 5 szklanek bulionu
    • Sól, pieprz

    SOS PIECZARKOWY:
    • 30 dag pieczarek
    • 1 cebula
    • 2 szklanki bulionu
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki drobiowe z brukselką i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos pieczarkowy: Pieczarki oczyść i pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki i cebulę przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 15 minut. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę. Dodaj ją do pieczarek i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą i pieprzem.
  • 2. Brukselkę oczyść i gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź i pokrój w drobna kostkę. Do miseczki włóż mięso. Dodaj jajko, obraną i posiekaną cebulę oraz bułkę tartą i żółty ser. Do masy dołóż też brukselkę. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem i dobrze wyrób. Z masy uformuj kuleczki.
  • 3. W garnku zagotuj bulion. Włóż do niego klopsiki i gotuj około 20 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj z sosem pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować