Pyszne delikatne pulpeciki, które podaję z kuskusem lub ryżem. Dobre dla osób dbających o figurę
40 min
Składniki:
Składniki na ok 40 malutkich pulpecików:
400 g trybowanej nogi z indyka
1/4 czerwonej papryki
1/2 pęczka natki pietruszki
1 duża cebula
1 mała kajzerka
3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
czerwona papryka w proszku ostra i słodka
2 łyżki mąki
5 łyżek oliwy z oliwek
Na sos paprykowo-pomidorowy:
3/4 czerwonej papryki
20 pomidorków koktajlowych
3 pomidory suszone
1 duża cebula
sól, pieprz
cukier
zioła prowansalskie
1 duża łyżka przecieru pomidorowego
Klopsiki z indyka w sosie paprykowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z indyka zmielić, dodać namoczoną w wodzie bułkę. Cebulę, paprykę, natkę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Dodać jeszcze jajko, doprawić i wyrobić na gładką masę.
2.Klopsiki obtaczać w mące i podsmażać na patelni partiami ze wszystkich stron. Podsmażone klopsiki zdjąć z ognia.
3.Paprykę, cebule i pomidory pokroić i podsmażyć na patelni, następnie dodać ok 500 ml zimnej wody, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do sosu dodać klopsiki i jeszcze przez ok 10 min.dusić. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem Smacznego!
Komentarze