Klopsiki z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Postanowiłam spróbować zrobić klopsiki z warzywami i serem. Bałam się strasznie takiego połączenia, ale teraz wiem, że niepotrzebnie.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 12 sztuk:

    25 dkg mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
    6 drobno posiekanych liści sałaty lodowej
    10 dkg sera żółtego startego
    posiekana w kostkę papryka czerwona
    posiekana cebula
    przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku
    jajko
    3 łyżki mąki
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, bazylia, rozmaryn mielony oraz tymianek- do smaku

    4 łyżki mąki do obtaczania wyrobionych klopsików
    2 łyżki oleju

Klopsiki z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso łączymy z sałatą, cebulą, czosnkiem, papryką i serem. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę i bułkę tartą. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy przygotowujemy okrągłe klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Zarumienione podlewamy delikatnie wodą i dusimy ok 20 minut pod przykryciem. Klopsiki są delikatne i mięciutkie, nie rozwalają się. Smakują wyśmienicie same jak i z dodatkiem sosu pieczarkowego.

Porady

Przy wyrabianiu klopsików "w kuleczki" można delikatnie zwilżyć dłonie olejem, wtedy mięso nie będzie tak strasznie przylegało, tylko zrobią się kształtne klopsiki.

Komentarze

Podobne przepisy