KLOPSIKI Z MIĘSA KAPUSTY I RYŻU

4.5 (142 ocen)

Przepis dostałam od mojej mamy. Klopsiki są bardzo smaczne i proste do zrobienia. Smakują wszystkim i dzieciom i dorosłym

Składniki:

  • składniki na kotlety
    pół kilo mięsa mielonego
    1 kg kapusty świeżej
    10 łyżek ryżu suchego
    6 łyżek kaszy manny
    6 jajek
    sól, pieprz, wegeta

    składniki na sos2 litry i szklanka wody
    1 mały kethup kotlin w słoiku
    1 mały przecier pomidorowy (190 g) w słoiku
    2 kostki rosołowe
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki z mięsa kapusty i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • klopsiki 1. Mięso włożyć do miski, kapustę pokroić na bardzo drobno ( ja kapustę mielę przez maszynkę na dużych oczkach takich jak na steka )dodać ryż , jajka, kaszę mannę sól pieprz i wegetę i dokładnie wymieszać. Odstawić na dwie godziny. Z farszu formować nieduże klopsiki, obtoczyć w bułce i obsmażyć z dwóch stron.
  • klopsiki 2. Z wody kethupu, przecieru pomidorowego, kostek rosołowych ugotować sos.
    Usmażone klopsiki ułożyć w garnku i zalać gorącym sosem. Gotować 50 minut od zagotowania na wolnym ogniu. Po ugotowaniu lekko odchylić pokrywkę i zostawić na całą noc ( sos nabierze gęstości )

Porady

młoda kapusta nie nadaje się do tych klopsików

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować