Klopsiki z mięsa mielonego z sosem jogurtowym

4.5 (168 ocen)

  • 30 min

Jedno z ulubionych dań mojego Męża :-)

  • 30 min

Składniki:

  • Klopsiki:
    ½ kg wieprzowego mięsa mielonego (moim zdaniem najsmaczniejsze wychodzą klopsiki z łopatki)
    1 cebula (drobno posiekana)
    1 jajko
    garść startego parmezanu
    1 łyżka musztardy
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    Sos jogurtowy:
    300ml jogurtu greckiego
    1 ogórek
    1 duży pomidor
    curry
    kurkuma
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki z mięsa mielonego z sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy masę na klopsiki, mieszając ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Lepimy kulki i obsmażamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok.10 minut w piekarniku w tem.170 ˚ C.
    Ogórka i pomidora kroimy w małą kostkę (z pomidora usuwamy pestki), mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku odrobiną curry, kurkumy, soli i pieprzu.
    Klopsiki serwuję z sosem jogurtowym i zapiekanymi bułeczkami. Każdą połówkę bułeczki smaruję oliwą z oliwek, posypuję ziołami prowansalskimi, dodaję zmiażdżony ząbek czosnku i zapiekam w piekarniku razem z klopsikami, czyli ok.10 minut.

Porady

Klopsiki serwuję z sosem jogurtowym i zapiekanymi bułeczkami. Każdą połówkę bułeczki smaruję łyżką oliwy z oliwek, posypuję ziołami prowansalskimi, dodaję zmiażdżony ząbek czosnku i zapiekam w piekarniku razem z klopsikami, czyli ok.10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować