Klopsiki wołowe z chińskim makaronem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki: dymkę i czosnek bardzo drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Przyprawić. Formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. Delikatnie posmarować oliwą. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15 minut w piekarniku ustawionym na funkcję góra-dół.
2.Makaron: cebulę i czosnek drobno posiekać. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Z trawy cytrynowej usunąć wierzchnią warstwę. Odciąć końcówkę z grubszej strony i suchą łodygę. Ubijać tłuczkiem, aż się rozpadnie, a następnie drobno posiekać. Tak przygotowane składniki zarumienić na oliwie. Dodać marchewkę pokrojoną w zapałki i papryki pokrojone w paseczki. Chwilę dusić. Wlać wodę i sos sojowy. W międzyczasie makaron włożyć do miski. Zalać dużą ilością wrzątku. Poczekać 5 minut. Odcedzić i dorzucić do sosu i warzyw. Wymieszać.
3.Makaron przełożyć na talerze. Ułożyć na nim klopsiki. Posypać szczypiorkiem i dymką oraz prażonym sezamem.
Komentarze