Klopsiki w sosie paprykowo-pieczarkowym

4.99 (205 ocen)

  • 50 min

Idealne danie na chłodne dni.

  • 50 min

Składniki:

  • dla 3-4 osób:

    na klopsiki:

    500 g mielonego mięsa (u mnie indyk),
    ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
    jajko,
    opcjonalnie łyżka lub dwie mleka,
    starty ząbek czosnku,
    pół małej cebuli (drobno posiekanej)
    kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz

    2 małe papryki,
    250 g pieczarek,
    duża cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
    1-2 szklanki bulionu drobiowego, ew. wody,
    opcjonalnie 2-3 łyżki śmietanki (18 lub 30%)
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, oregano, suszona lub/i świeża bazylia, tymianek, rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.99 (205 ocen)

Klopsiki w sosie paprykowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć składniki na klopsy, dokładnie wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki - można dodatkowo oprószyć je bułką tartą. Podsmażyć je na małej ilości tłuszczu do zarumienienia (nie powinny być gotowe) i odstawić. Na patelni po klopsikach usmażyć paski papryki, plastry pieczarek oraz drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodać klopsy i zalać całość bulionem lub wodą (tyle, by płyn nie zakrywał zupełnie składników). Dodać koncentrat i przyprawy. Dusić całość, aż sos zgęstnieje, a klopsiki będą miękkie (ok. 15-20 minut). Na 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać śmietankę i rozmieszać. Podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować