500 g mielonego mięsa (u mnie indyk),
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
jajko,
opcjonalnie łyżka lub dwie mleka,
starty ząbek czosnku,
pół małej cebuli (drobno posiekanej)
kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 małe papryki,
250 g pieczarek,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki bulionu drobiowego, ew. wody,
opcjonalnie 2-3 łyżki śmietanki (18 lub 30%)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, oregano, suszona lub/i świeża bazylia, tymianek, rozmaryn
Klopsiki w sosie paprykowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć składniki na klopsy, dokładnie wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki - można dodatkowo oprószyć je bułką tartą. Podsmażyć je na małej ilości tłuszczu do zarumienienia (nie powinny być gotowe) i odstawić. Na patelni po klopsikach usmażyć paski papryki, plastry pieczarek oraz drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodać klopsy i zalać całość bulionem lub wodą (tyle, by płyn nie zakrywał zupełnie składników). Dodać koncentrat i przyprawy. Dusić całość, aż sos zgęstnieje, a klopsiki będą miękkie (ok. 15-20 minut). Na 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać śmietankę i rozmieszać. Podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub pieczywem.
Komentarze