Pyszne klopsiki w potrawce to danie, które jest doskonałe zarówno na obiad (podawane z ziemniakami), jak i na różne uroczystości rodzinne (również serwowane na ciepło, ale dla odmiany z pieczywem).
Składniki:
● 1 kg mielonego mięsa
● 1 kg pieczarek
● słoik groszku z marchewką
● pół słoiczka przecieru pomidorowego
● 3 ogórki kiszone
● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
● 2 jajka
● czerstwa bułka
● olej do smażenia
● trochę mąki do obtaczania kotletów
Klopsiki w potrawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy, kroimy
w ćwiartki (duże drobniej),
smażymy na gorącym oleju
i przekładamy do garnka.
2.Mielone mięso doprawiamy
solą i pieprzem, dodajemy namoczoną
w mleku lub wodzie i dobrze odciśniętą bułkę, jajka,
wyrabiamy i formujemy klopsiki,
obtaczamy w mące.
3.Smażymy na gorącym oleju
i przekładamy do pieczarek.
4.Dodajemy groszek z marchewką,
przecier i dolewamy
wody, by klopsiki były zanurzone.
Doprawiamy przyprawą uniwersalną, chwilę
gotujemy. Na koniec wrzucamy
pokrojone w kostkę ogórki.
Komentarze