KLOPSIKI W JARZYNACH Z MAKARONEM

0 (0 ocen)

Przepis który przesyłam jest smaczny, pożywny, ale zarazem lekki.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    400g makaronu
    pomidory w puszce (najlepiej krojone)
    włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
    2 ogórki kiszone

    2-3 łyżeczki koncentratu
    śmietana
    mąka, bułka tarta
    jajko
    masło
    1/2l bulionu
    sól, pieprz, czosnek

Klopsiki w jarzynach z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • klopsy 1. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, sól, pieprz i czosnek. Wyrabiamy w trakcie dodając bułkę tarta.
    Formujemy klopsiki, obtaczamy w mące i smażymy.
  • włoszczyzna z pomidorami 2. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki. Podsmażamy na maśle.

    W tym czasie na drugiej patelni smażymy pomidory i rozgniatamy. Dolewamy bulion i chwile razem dusimy. Następnie przesiewamy sos i dodajemy do niego podsmażoną włoszczyznę.

    Ogórek kiszony obieramy i również kroimy w słupki , podsmażamy na maśle i wrzucamy do sosu. Nadają ciekawy smak potrawie.
  • klopsy z wloszczyzna 3. Podczas duszenia składniki mieszamy z koncentratem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku.
    Dodajemy klopsy i mieszamy.

    Podajemy z makaronem ugotowanym wg. przepisu na opakowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy