Klopsiki w cynamonowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki:
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, bazylią solą i pieprzem. Formujemy klopsiki, których powinno wyjść około 6. Klopsiki obsmażamy kilka minut na smalcu (wychodzę z założenia, że najlepiej smażyć mięso na własnym tłuszczu), ale spokojnie można to zrobić na oliwie czy oleju. Następnie klopsiki gotujemy ok. 8 minut w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotowe klopsiki wyjmujemy z „wywaru” i dajemy im poczekać na sos. Kiedy będzie gotowy, wkładamy je z powrotem do garnka i podgrzewamy całość.
Sos cynamonowy:
Posiekany czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w półplasterki marchewkę podsmażamy kilka minut na miodzie. Dodajemy cynamon, paprykę i całość chwilę podsmażamy mieszając. Zalewamy całość „wywarem” z klopsików i redukujemy, aż składniki się połączą a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również zaciągnąć sos masłem, żeby był bardziej aksamitny – ale nie musimy tego robić.
Klopsiki podałem z przesmażonym z curry białym ryżem. Tak kompozycja wydaje mi się naprawdę trafiona. Spróbujcie sami i oceńcie.
Komentarze