Kovrizhka - Miodowe ciacho ze śmietaną

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Proste i szybkie ciasto o smaku miodowym z orzechami. Przepis łączy ze sobą dwa ulubione rosyjskie składniki: miód i śmietana :) Powiem Wam że ciasto namaczane w śmietanie jest rewelacyjne! :)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - masło lub margaryna: 100 gramów
    - miód prawdziwy: 2 łyżki
    - przyprawa do dań słodkich (w młynku gotowa): 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - mąka: 1.5 szklanki
    - orzechy zmielone ((włoskie, laskowe, migdały - wg uznania)): 50 gramów
    - gęsta śmietana lub jogurt naturalny: 2 łyżki
    - cukier puder: 1.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Kovrizhka - miodowe ciacho ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka z cukrem na pianę, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
  • 2. W rondelku rozpuscić masło, dodać miód i przpyprawę, ja dodatkowo dodałam cynamon (co za aromat!!!!) :)
  • 3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, posypać zmielonymi orzechami, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni ok 15-20 minut.
  • 4. Śmietankę wymieszać dokładnie z cukrem pudrdrem, podawać z ciastem w osobnym pojemniczku albo polane na talerzyku. PYCHA!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować